Aktiviteter

– Att se och göra på Södertäljefestivalen 2022

Upplev musik, nöje, lådbilar, utebio, utställningar och mycket mer. Det finns underhållning för alla åldrar på festivalen.

Använd knapparna för att välja rubrik på den här sidan, eller scrolla bara vidare så ser du vilka aktiviteter som finns.

Musik

Stjärnspäckad Kammarmusikfest

Det har blivit en tradition att festivalen mjukstartar redan på torsdagen med första dagen i Kammarmusikfesten på Oktoberteatern. Musikfesten fortsätter fram till söndag med sju konserter dagar och kvällar. Kammarmusikföreningens egen dansk/polske favoritpianist, Filip Michalak, kommer i år med en stjärnspäckad grupp av musikvänner: mezzosopranen Lovisa Huledal , violinisten Victoria Stjerna, cellisten Jack Bailey och pianisten Tobias Carron.

Datum: 25-28 augusti
Tid: kl 19.00
Plats: Oktoberteatern, Slussgatan 1
> Program för Kammarmusikfesten

Kajsa Larsson

Kajsa är född och uppvuxen i Södertälje och är singer songwriter och trubadur. Med gitarr och piano blandar hon sina unika originallåtar med moderna och klassiska pop- och vispärlor. Rösten rör sig i ett spektrum från sprött till kraftfullt, från sårbar till lekfull.

Datum: Fredag 26 augusti
Tid: 17:00
Plats: Saltsjötorget

Pete Simpson Blues

Pete spelar rytmisk “Blues and Beyond”.Gammalt och nytt med egna tolkningar samt självskrivna låtar. Pete Simpson – sång/ gitarr, Johan Fernandes – bas, Micke Johansson – trummor


Datum: Fredag 26 augusti
Tid: 18:00
Plats: Lilla Gästhamnen, Saltsjögatan 21

Smaka på Musik

En lunchkonsert 12.30 i Pingstkyrkan, där du kan vara med på en repetition och smaka på kvällens program på Oktoberteatern.

Om du tar med en smörgås så bjuder kammarmusikföreningen på kaffe och eftersnack med musikerna kl 13.00.

Datum: 25 & 26 augusti
Tid: 12.30
Plats: Pingstkyrkan

Mezzopotelge

Södertäljebaserade musikgruppen Mezzopotelge spelar en blandad kompott av orientalisk musik med tonvikt på assyrisk/syriansk, arabisk, armenisk och turkisk musik. 🎶 Under festivalen bjuder några av bandmedlemmar på orientaliska toner i folkvimlet.

Datum: Lördag 27 augusti
Tid: 14.00
Plats: Politikertorget

 

Süperstar Orkestar

Süperstar Orkestar är blåsorkestern från Stockholm som älskar balkanmusik. 🎺 På Södertäljefestivalens lördag paraderar de genom stadens gator och bjuder upp till en hejdundrande balkanbrass-show. Serbiska kulturföreningen ansluter och bjuder på en dansuppvisning.

Datum: Lördag 27 augusti
Tid: 16.30
Plats: Start vid centralstation, vi går musikparad genom festivalområdet till Stora Torget.

Du ser också Süperstar Orkestar på Stora scen kl 17:40

En hylling till Monica Zetterlund 

“Ett lingonris i ett cocktailglas” – En hylling till Monica Zetterlund med Annika Cleo & Ari Stockås. Vi vill med denna konsert hylla henne och hennes arv. Det blir en blandning av hennes mest kända sånger på svenska varvat med jazzstandards hon sjöng på engelska med storheter som Bill Evans. 

Välkommen till en minnenas kavalkad med finstämda ballader, delicat svängig jazz med nyanserat drive.

Datum: Lördag 27 augusti
Tid: 18.00
Plats: Lilla Gästhamnen, Saltsjögatan 21

Axel Lindberg (Limehill)

Med ett brinnande intresse för musik har Axel spelat gitarr sedan 15-års ålder. Under de senaste åren har han tränat upp sin röst och släppt låtar på Spotify

Sommaren 2021 förverkligade han en dröm och åkte på turné runt om i södra Sverige, där han spelade en blandning av egenskriven musik och covers på välkända låtar.

Datum: Söndag 28 augusti
Tid: 12:00
Plats: Saltsjötorget

DJ i Luna

LIVE DJ är på plats i Lunagallerian för att spela skön musik så det blir lika festligt inne i gallerian som på Södertäljefestivalen.

Lördag 27 augusti kl 12-15
Söndag 28 augusti kl 12-16
Plats: Lunagallerian

Aktiviteter

Södertäljeloppet värmer upp festivalhelgen

Ett lopp av Södertäljeföreningar för alla oss som älskar aktivitet och rörelse och som vill lyfta Södertälje som ort och namn. De tre föreningarna som arrangerar loppet är Södertälje Sportklubb , Södertälje Basketbollklubb och Södertälje IF Friidrott. Banan är en 5-kilometersbana som man kan springa ett eller två varv.

Datum: Torsdag 25 augusti
Tid: 18.00
Plats: Stora Torget
Anmälan och mer info: sodertaljeloppet.se

ACTIC

Plats: Olof Palmes Plats / Marentrappan

Fredag 26 augusti
Ansiktsmålning: 16:00-19:00
Träffa Pigge: 16:00-19:00
Gissa vikten på Paketet
Skitävling- Staka så lång du kan på 1min
Ta reda på ditt BMI och få reda på din metaboliska ålder
Bjuder på Kaffe hela dagen

Lördag 27 augusti
Ansiktsmålning 11:00-16:00
Träffa Pigge 11:00-16:00
Tävling: Gissa vikten på paketet
Ta reda på ditt  BMI och få reda på din metaboliska ålder
Skitävling- Staka så lång du kan på 1min
Bjuder på kaffe hela dagen

Söndag 28 augusti
Ansiktsmålning 11:00-16:00
Träffa Pigge 11:00-16:00
Gissa vikten på paketet
Ta reda på ditt BMI och få reda på din metaboliska ålder
Skitävling- Staka så lång du kan på 1min
Bjuder på kaffe hela dagen

Lådbilsrace

Presenteras av Swedbank & Fastighetsbyrån

Swedbank & Fastighetsbyrån presenterar Lådbilsrace på Marenplan. En perfekt och uppskattad aktivitet för de små. Tävla och lär dig att köra en lådbil och få körkort efter din körning.

Datum: Söndag 28 augusti
Tid: 11.00 – 17.00
Plats: Marenplan

Utebio vid Maren
(OBS Inställt pga väder)

Presenteras av HSB Södertälje

Nya rapporter om inkommande oväder gör tyvärr att vi behöver ställa in den planerade visningen. Läs mer

Datum: Söndag 28 augusti
Tid: 20:30
Plats: Marenplan

Filmen som visas är Free Guy (2021) med Ryan Reynolds

Bokbussen

Biblioteken i Södertälje har en helt ny bokbuss där du kan dyka ner i böckernas värld. Det går bra att låna hem några av våra 6000 splitternya böcker. I anslutning till bussen blir det pyssel, högläsning och massor av skoj för både barn och vuxna.

Datum: 26-28 augusti
Tid: Fre 12-18, Lör 10-18, Sön 11-16
Plats: Saltsjötorget

Performance med Grafikens Hus

Grafikens Hus och konstnären Farvash bjuder in till performance och invigning av verket 22st orakels hemligheter. Skapades av konstnären Farvash tillsammans med deltagare på TEKLA festivalen, där de lämnade hemliga meddelanden till staden. Nu tar konstverket plats i den digitala skulpturparken Protoworld och invigs under Södertäljefestivalen. I samband med invigningen gör konstnären Farvash ett performance.

Datum: Lördag 27 augusti
Tid: 14:00
Plats: Saltsjötorget

Utställning på Tom Tits Experiment
Mastodont – Giganternas Storhetstid

Tom Tits Experiments park har fått nya hyresgäster och vi får lära oss mer om dessa gigantiska forntidsdjur. Hur långa kunde en mammuts betar bli? Vilket djur kallades för knivtand? Vilket djurs skelett misstogs först för drakar? Och hur stor var egentligen jättehjorten? Du får akta dig så du inte fastnar i mammutens betar eller blir rädd för några plötsliga ljud… Djuren i utställningen kan både röra på sig och låta. Djuren i utställningen är skapade efter de senaste vetenskapliga rönen.

Datum: 26-28 augusti
Tid: 10:00 – 17:00
Plats: Tom Tits Experiment , Storgatan 33
Erbjudande: 20 % rabatt under festivalen till erbjudandet->

Kommunen på festival

Södertälje kommun visar upp sina verksamheter under festivalen. Senaste projekt, nyheter och invånarinformation. Du träffar representater från Kultur & Fritid och Samhällsbyggnadskontoret bland annat. Mer info inom kort.

Datum: 26-28 augusti
Tid: Fre & lör 12.00-18.00, Sön 11.00 -16.00
Plats: Saltsjötorget

Öppet hus på Sagateatern

Öppet hus på Sagateatern under Södertäljefestivalen 27 och 28 augusti mellan kl 12.00 -15.00. 🎭 Titta gärna förbi och säg hej till teatergänget.

Datum: 27 & 28 augusti
Tid: 12:00 – 15:00
Plats: Sagateatern, Strandgatan 2

Politikerdebatt

Politikerdebatten är tillbaka! Under lördagen kommer partierna att debattera om olika viktiga frågor inom kommunen. Platsen för debatten är Politikertorget.

Datum: Lördag 27 augusti
Tid: 15:00
Plats: Politikertorget

Markus Wargclou’s minnesfond

Minnesfonden skall uppmuntra och stimulera i Markus anda, inom såväl ungdomsidrott som senioridrott (omtänksamhet, målmedvetenhet, uppmuntran, kamratskap). Bidrag från fonden ges för individuella prestationer, laginsatser, tränare/ledare, föräldrainsatser och föreningar. Under lördagen presenteras bidragsvinnaren.

Datum: Lördag 27 augusti
Tid: 13:40
Plats: Stora scen, Stora Torget

Besök ST Biljard Bar

Välkommen till ST Biljard Bar med professionella bord och skön miljö, inkl fulla rättigheter och restaurang. Här finns:
8 st biljardbord
1 shufflebord
2 st ps4
1 dartrum

Datum: Alla Dagar
Tid: 15 – 01
Plats: Mälaregatan 8

Kampsport med Fighting Sticks

Södertälje Shin Ryo Klubb är en kampsportsförening som kombinerar självförsvar och freestyle. Under festivalen erbjuder de “Prova På”-träning för intresserade, från 8 år och uppåt.

Träningen innehåller enstaka tekniker och du behöver inte ha någon tidigare erfarenhet av kampsport för att vara med.

“Något som får vår förening att sticka ut är hantering av den japanska träningsstaven (Bo stav) du kommer därför få chansen att prova på grundläggande övningar som ger dig färdigheter att göra något extra coolt!”

Datum: Lördag 27 augusti
Tid: 12:00 – 15:00
Plats: Marenplan

Testa Tennis

Välkommen till en liten tennisbana mitt inne i Lunagallerian. Testa att spela mot duktiga tennisjuniorer. Chefstränaren och tennisklubbens ordförande finns på plats och delar ut info till de som är intresserade. Man kan även teckna ett medlemskap på plats om man vill.

Datum: Söndag 28 augusti
Tid: 12:00 – 16:00
Plats: Lunagallerian

Nöje

Släng dig i Maren! Stand up kväll

Festivalfredagen inleds med skratt och humor. Södertäljekomikern Lasse Karlsson presenterar några av de roligaste komikerna i Sverige just nu. Johanna Hurtig Wagrell, känd från bland annat Släng dig i Brunnen och Svenska Nyheter. Jonathan Rollins, en amerikansk komiker boendes i Sverige. Han får oss att se på oss själva och Sverige på nya sätt. Jörgen Sjöbergs energi och närvaro river alltid ner skratt. Sara Andersson Marmnäs är nog Sveriges mest anlitade skämtskrivare från bland annat Parlamentet. Kom till Maren-trappan, slå dig ner och låt dig ryckas med och skratta tillsammans med dessa skickliga komiker.

Datum: Fredag 26 augusti
Tid: 17:00
Plats: Marentrapporna

Kallt välkommen med TK Tycoon

TK Tycoon är känd från sina episka sketcher på Tiktok med över 160k följare. Komikern är på en miniturné med sin hyllade show ”Kallt välkommen” och kommer för första gången till Södertälje. Shown är en del av Stand up kvällen “Släng dig i Maren”.
TK är också mycket aktiv i musikbranschen med en bakgrund som artist och producent. Hans uppdrag för kvällen är glasklart; hans jobb är inte gjort förrän alla får sig ett gott skratt. Kallt välkommen!

Datum: Fredag 26 augusti
Tid: 18:00
Plats: Marentrapporna