CASE STUDY 6

Sommargata på Strandgatan längs Maren

Ytan längs promenaden vid Inre Maren har i många år fungerat som kommunal parkeringsplats, och trots att flera restauranger ligger utmed gatan har bilar skymt den vackra utsikten mot vattnet.

Södertälje City initierade en dialog med näringsidkare och restauratörer i området för att diskutera utvecklingsmöjligheter vilket mynnade ut i förslaget att omvandla platsen till en sommargata med inbjudande grönska och sittmöjligheter.

Glädjande nog nappade Södertälje kommun på idén och planeringen framskred snabbt.

Fastighetsägare och BRF:er informerades – och 2022 var Sommargatan ett faktum. Under sommarmånaderna stängdes de kommunala parkeringsplatserna av till förmån för sköna sittmöbler och mysiga uteserveringar. Platsen smyckades och fick stämningsfull belysning för att skapa en attraktiv miljö där människor kan mötas, strosa längs Maren, träffa vänner, eller äta en bit mat.

Sommargatan har blivit en av de mest populära samlingsplatserna i stadskärnan och nu planeras det för fler sommargator framöver. Kommunen tittar också på möjligheten att, tillsammans med Södertälje City, planera ett kultur- och evenemangsprogram för Sommargatan.

 FAKTARUTA CASE STUDY 6

 Samverkanspartners

Södertälje kommun, Södertälje City, Restaurangerna Stekt Burgers & Stuff och Nya Mira Mar, BRF Väduren, Stadsmissionen, Strandgalleriet, Frisörsalongen One, Sagateatern.

 Resultat

  • Nytt gångfartsområde i stadskärnan
  • Nya sittplatser vid vattnet, bänkar och solsoffor
  • Lummig inramning med natur och strandkänsla
  • 2 nya uteserveringar vid kajen
  • Dekorationer i form av fjärilar och belysning
  • Strandpromenad kantad av grönska och folkliv