Södertäljes stadskärna analyseras i detalj i den senaste Cityindex-rapporten, en årlig sammanställning av utvecklingen i Sveriges stadskärnor. Omsättningen i stadskärnan ökade till 1,53 miljarder kr gentemot tidigare 1,44.
Under tisdagsmorgonen 14 januari samlades representanter från fastighetsägare, näringsliv, kommun och city för att se Katrin Behdjou Arshi, Chef stadsutveckling Fastighetsägarna Stockholm, presentera Södertäljes handelsutveckling i stadskärnan enligt 2023 års bokslut.
Rapporten “Cityindex” tas fram av Fastighetsägarna och HUI. Den presenterar data och trender kring omsättning, handel och demografi och ger en tydlig bild av stadskärnans nuvarande status och framtida möjligheter.
–Södertälje stadskärna står inför en spännande utvecklingsresa. Genom att satsa på fler bostäder, kulturella verksamheter och hållbara affärsmodeller som cirkulär konsumtion, stärker vi vår stad som en attraktiv mötesplats för både invånare och besökare. Vi ser en positiv tillväxt och med gemensamma krafter kan vi skapa en stadskärna som är levande, inkluderande och framtidssäker, säger Aljoša Lagumdžija, VD Södertälje City
Cityindex presenterades av Katrin Behdjou Arshi, Chef Stadsutveckling Fastighetsägarna Stockholm
Omsättning och handel
Under 2023 visade Södertäljes stadskärna en omsättningsökning på 7%, vilket är högre än snittet för liknande städer som ligger på 3%. Detta indikerar att stadskärnan är konkurrenskraftig och har förmågan att dra till sig både lokala och regionala kunder.
Inflationen i Sverige har varit drivande för många prisökningar i landet, men även efter en justering i rapporten för inflation på 6% visar Södertälje en positiv omsättningsutveckling på +1%, där många andra stadskärnor istället visar minusresultat.
I Södertälje står stadskärnan för 18% av all handel inom kommunen, vilket är något större än snittet för liknande städer i Sverige som ligger på 15%.
Demografi och pendling
Befolkningen i hela Södertälje tätort ökar kontinuerligt och ligger numera på 78 201 personer.
Stadskärnans yta på 0,22 km² huserar 2 931 invånare enligt Cityindex sätt att räkna, och har en dagbefolkning på 4 029 personer vilket indikerar att många arbetande personer reser in till stadskärnan dagligen. Denna balans mellan boende och arbetande är avgörande för att skapa en levande och dynamisk stadsmiljö.
Handelns utveckling och branschernas roller
De branscher som gått bäst var dagligvaruhandeln och restaurangsektorn, medan beklädnadshandeln fortsatt att minska sin andel av omsättningen. Detta reflekterar en nationell utveckling där konsumenter i allt högre grad prioriterar grundläggande behov.
Samtidigt växer intresset för både cirkulära verksamheter samt kulturella och kreativa näringar (KKN) som för första året inkluderas i rapporten. KKN omfattar allt från design och reklam till konstnärligt skapande. En enda kulturell verksamhet kan öka närliggande verksamheters omsättning med 4,5%. Detta visar vikten av kulturella inslag för att skapa flöde och stärka ekonomin
För att möta framtidens behov behöver stadskärnan utveckla sitt utbud ytterligare. En kombination av stark handel, en livlig restaurangscen och ett växande fokus på kulturella och cirkulära näringar skapar förutsättningar för hållbar tillväxt och fortsatt attraktivitet.