Netflixserien Folk med Ångest

Folk med Ångest – Filmad på plats i Södertälje

Foto: Netflix

Om serien

Folk med Ångest är en dramakomedi som utspelar sig i en mindre stad utanför Stockholm där en bankrånare misslyckas med att råna en kontantlös bank, som slutar med att åtta personer tas som gisslan i samband med en lägenhetsvisning. Efter att bankrånaren har gett upp stormas lägenheten av de två dysfunktionella poliserna Jim och Jack, som även råkar vara son och far. När de är väl är inne i lägenheten ser de ett stort problem: lägenheten är nämligen tom och rånaren är borta.  En utredning av händelseförloppet som följer förvandlas till en rolig pusseldeckare där samtliga gisslanpersonerna får ge sin bild av vad som faktiskt hände i en serie varierade och motstridiga vittnesmål. Vad polisen inte vet är att gisslanpersonerna bär på en unik hemlighet – Vad var det som hände?

Serien är regisserad av Felix Herngren och är baserad på succéförfattaren Fredrik Backmans roman ”Folk med Ångest”

Felix Herngren har också regisserat bland annat de populära serierna “Solsidan”, “Bonusfamiljen” och långfilmen “Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”.

Om författaren

Serien är som sagt baserad på författaren Fredrik Backmans roman ”Folk med ångest” som publicerades 2019. Författaren har även skrivit succéboken “En man som heter Ove” som har blivit ett internationellt fenomen, toppat New York Times bästsäljarlista och där filmatiseringen Oscarsnominerades. Fredrik är född 1981 och har varit aktiv sedan 2012 med en rad framgångsrika böcker såsom Björnstad ( som finns som en serie på HBO MAX  ), men också ”Vi mot er ” och  ”Vinnarna”. Hans böcker har översatts till fler än 40 språk.

Scener inspelade i Södertälje City

Serien utspelar sig i en mindre stad utanför Stockholm och en av inspelningsplatserna blev Södertälje som ligger 30 km söder om Stockholm. Ett flertal scener såsom jakten från banken, mediauppståndelsen, skottlossning från lägenheten utspelar sig i centrala delarna av Södertälje längs Järnagatan, Nygatan, Badhusgatan och Marenplan.  

Så här säger Felix Herngren om valet av Södertälje som inspelningsplats till SVT Nyheter 11/1 2020 :
“Det är ganska nära Stockholm, så det är inte dyrt att frakta alla människor och skådisar. Och sedan är det mysig liten småstad här i centrum. Södertäljeborna har varit väldigt hjälpsamma.”

Kartan med platser

På kartan kan man se vart de olika scenerna har spelats in i centrala Södertälje. Välkommen att utforska.

Öppna kartan i Google Maps >

– Se kategorier, tryck på symbolen längst upp till vänster.

Såhär har det rapporterats om filminspelningen under 2019

SVT
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/folj-med-bakom-kulisserna-inspelning-av-ny-netflix-serie

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/sodertalje-far-storpublik-kan-locka-turister

Södertälje City
https://sodertaljecity.se/netflix-filmar-i-stan/

Länstidningen
https://www.lt.se/2021-10-20/da-har-netflixserien-som-spelades-in-i-sodertalje-premiar

https://www.lt.se/2020-11-12/tv-har-fangas-polisscenerna-pa-film–hor-ekborg-om-veckans-inspelningar-i-sodertalje

Södertälje kommun
https://www.sodertalje.se/nyheter/polisbilar-bankran-och-skottlossning-under-inspelning-av-netflixserie/