Gemensam trygghetsvandring i Södertälje stadskärna, november 2024
Så jobbar vi för ökad trygghet på Stationsplan
I början av november arrangerade Södertälje kommun, Södertälje City och polisen tillsammans en trygghetsvandring vid centralstationen i Södertälje där också fastighetsägare, fältare och brottsförebyggare deltog.
–Tillsammans med andra aktörer kan vi öka tryggheten på offentliga platser i Södertälje. Det här är prioriterat arbete för kommunen, säger Emir Gazibegovic, säkerhetschef på Södertälje kommun.
På trygghetsvandringen deltog representanter från Södertälje City, fastighetsägare, polis och ansvariga för kollektivtrafik. Södertälje kommunen var också på plats med medarbetare från samhällsbyggnadskontoret och näringslivsavdelningen samt fältararbetare från socialkontoret och brottsförebyggande samordnare från säkerhetsavdelningen.
Förutom att uppmärksamma otrygga platser i den fysiska miljön är trygghetsvandringar en viktig pusselbit för en fortsatt bra dialog mellan kommun, polis, fastighetsägare, civilsamhälle och andra aktörer.
Olika aktörer har olika verktyg för att åtgärda otrygghet
Emir Gazibegovic betonar att samverkan bör ske mellan en kombination av aktörer, då de har olika verktyg och möjligheter att åtgärda brister, öka tryggheten och bidra till att minska brottsligheten på en fysisk plats.
–Fastighetsägare och näringsidkare går samman med kommunen och polisen för att dra sitt strå till stacken och öka tryggheten. Trygghetsarbetet görs bäst tillsammans, säger Emir Gazibegovic
Trygghetsvandringar ökar kunskapen om hur platsen upplevs
De gemensamma vandringarna är en brottsförebyggande metod där man tillsammans identifierar platser som tryggheten behöver förbättras på. Det kan handla om att identifiera brister i den fysiska miljön och öka kunskapen om hur platsen upplevs för att kunna hitta åtgärder som ökar tryggheten.
–Trygghetsvandringarna möjliggör ett samarbete där flera aktörer tillsammans skapar en tryggare miljö. Med polisens närvaro, bra belysning och levande flöden av människor kan vi minska brottsligheten och höja trygghetskänslan, säger Mikael Alfredsson, Södertäljepolisen
Arbetet leder även till ökad kunskap och förbättringsförslag. Under vandringen blir det enkelt att tillsammans se vem som ansvarar för att åtgärda ett visst problem så detta kan följas upp effektivt. En central del av trygghetsvandringarna är just uppföljningen för att säkerställa att förbättringarna verkligen genomförts.
–Det är en ovärderlig metod för att arbeta förebyggande och stärka samarbetet mellan stadens aktörer. Genom tidigare vandringar har vi kunnat identifiera nya möjligheter och etablera rutiner för att vårda vår stadsmiljö och utforska utvecklingspotentialen i stadskärnan, säger Aljosa Lagumdzija, VD Södertälje City